Κατηγορίες
Εκδηλώσεις

6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Από το 2012 η 6η Μαρτίου  έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, του λεγόμενου bullying που λίγο έως πολύ όλοι έχουμε ακούσει. 

Το bullying αποτελεί διεθνές κοινωνικό φαινόμενο και σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Πρόκειται για τη συστηματική, επαναλαμβανόμενη, εσκεμμένη και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου.

Οι μορφές που έχει ο σχολικός εκφοβισμός είναι:

  • Σωματικός (σπρωξίματα, γροθιές και κλοτσιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές).
  • Λεκτικός (κοροϊδία, ειρωνεία, βρίσιμο, προσβολές ).
  • Εκφοβισμός με εκβιασμό (απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές, εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις).
  • Έμμεσος ή κοινωνικός (προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, αποκλεισμός από παρέες και δραστηριότητες, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών).
  • Ηλεκτρονικός(αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω internet, e-mail, sms, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο με σκοπό την ταπείνωση του παιδιού).
  • Ρατσιστικός (διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας του άλλου).
  • Σεξουαλικός (υβριστικά σχόλια ή μηνύματα, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις).


Το «πείραγμα» μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό, αν συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν διέπονται από αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού.

Κανένα παιδί δε γεννιέται καλό ή κακό. Τα παιδιά χρειάζονται, φροντίδα, καθοδήγηση και διαπαιδαγώγηση. 

Το νόημα της ημέρας είναι να εστιάσουμε όλοι στην αυξανόμενη ύπαρξη του προβλήματος και με όπλο την πρόληψη να γνωρίσουμε στα παιδιά τις αξίες της ζωής που βασίζονται στον σεβασμό, στην αγάπη  και στην αλληλεγγύη εντός και εκτός σχολείου. 

Οι μαθητές του σχολείου μας ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από το θέμα αυτό και δημιούργησαν αφίσες, συνθήματα,παγωμένες εικόνες κ.τ.λ. και εκφράστηκαν μέσα από αυτές.

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την 6η Μαρτίου, πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Αγαπητές και αγαπητοί, μαθήτριες και μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Η 6η Μαρτίου συνιστά μία ημέρα – αφορμή να ενώσουμε τις φωνές μας και να πούμε ένα δυνατό ΟΧΙ στη σχολική βία και τον εκφοβισμό. 

Αναλαμβάνουμε όλοι μαζί δράσεις, ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει μόνο του, ανυπεράσπιστο, εκτεθειμένο.

Στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, πιλοτικά για φέτος και με σχεδιασμό για  όλα τα σχολεία της χώρας από του χρόνου, περιλαμβάνονται προγράμματα που αφορούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Συμπερίληψη, τον Αλληλοσεβασμό, το Σεβασμό στη διαφορετικότητα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Θεσπίσαμε το Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, εκπαιδευτικό που συμβάλλει περαιτέρω στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, δίνοντας «διέξοδο» σε μαθητές αλλά και γονείς να μιλήσουν για τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς ή τους φόβους τους.

Εξασφαλίσαμε για την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω από 2.000 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, τους οποίους και επιμορφώνουμε, σε κομβικής σημασίας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προχωρούμε σε ενημερωτικές καμπάνιες από κοινού με άλλους οργανισμούς, δήμους, φορείς, σχεδιάζουμε προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης για την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου και το διαδικτυακό εκφοβισμό. Είναι καίριας σημασίας να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να κινούνται με ασφάλεια κατά τις διαδικτυακές περιηγήσεις τους, ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την ψηφιακή τους υπευθυνότητα και να απολαμβάνουν μόνο τα οφέλη των νέων μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τις υλοποιούμε μαζί, με εσάς τους εκπαιδευτικούς και με τα ίδια τα παιδιά μας, γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε θερμά για την καίρια συμβολή σας στην προστασία της ασφάλειας και την υγείας των μαθητών μας, σωματικής και ψυχικής. 

Αγαπητά μας παιδιά,

Η ενημέρωσή σας και η ευαισθητοποίηση όλων στο θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, του bullying και του cyber bullying είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση ενός νοσηρού φαινομένου.

Ένα είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας: Μιλήστε. Και μιλήστε τώρα. Είμαστε δίπλα σας. Κανένα παιδί δεν είναι μόνο.